Despre mine

          Sunt convins că o singură orientare sau perspectivă din psihologie nu poate să explice toate dinamicile psihologice sau să ofere cele mai potrivite direcții de intervenție (a se vedea “the dodo bird verdict” din psihoterapie). Acesta este motivul pentru care cred că mai multe perspective, avizate, chiar dacă sunt contradictorii, alcătuiesc o imagine cuprinzătoare.

          Cred că facem parte cu toții dintr-un proces evolutiv față de care nu ne putem separa, decât cu niște costuri foarte mari. Evoluția fiecărui sistem viu sau artificial este un proces pe etape, așa cum sunt treptele unei scări. Și pentru că atunci când urci pe o scară nu poți spune că o treaptă este mai importantă decât alta, la fel și etapele evolutive au fiecare importanța lor. Doar că spre deosebire de o scară, evoluția (personală sau colectivă) nu este finită.

Corelațiile pe care un psiholog le poate face între psihologia unui client și etapa evolutivă în care se află acesta cred că sunt mai utile și mai pline de informație decât pot fi aplicarea unui test sau încrederea excesivă în diagnostice (diagnosticele fiind prin definiție categorii, fără nuanțe individuale).

În plus, sunt de părere că psihologii nu se mai pot feri de informațiile recente oferite de neuroștiințe și că aceste informații trebuie să fie primite ca o nouă piesă dintr-un puzzle.

Nu DSM-ul (Manualul de Diagnostic şi Statistică) ar trebui să fie primul criteriu de orientare în munca unui psiholog, dar în primul rând următoarea idee: „Psychologists should know all the theories, love a few but wed none”.

jelea.costin@gmail.com

575903_372705322843716_67796510_n

Reclame

One Comment on “Despre mine”

  1. Cristina spune:

    Felicitari pentru modul intelept de abordare! Omnipotenta psihologilor (mai degraba imaturitatea profesionala) devine un pericol pentru lucrul cu clientii.
    C


-

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s