Psihologie si biologie.

Voi incepe o serie de postari scurte pe tema legaturii dintre psihologia si biologia noastra.

Cred ca este o idee buna pentru ca multi dintre noi inca mai credem ca biologia noastra este separata de ceea ce gandim, ce simtim, de morala si de cum ne comportam, adica de psihologia noastra, si pentru ca nici unii psihologi nu includ in perspectivele lor asupra unor dinamici psihologice conditionarile noastre biologice, lucru pe care il vad ca fiind o abordare incompleta.

Unul dintre lucrurile pe care sper sa le obtin este sa reduc iluzia noastra ca, din moment ce suntem fiinte rationale (ehe, daca ai sti) si atat de inteligente, atunci inseamna ca ne-am depasit cumva conditionarile biologice si ca acestea ar mai fi valabile doar in cazul “animalelor”.

Dar biologia noastra e prezenta in deciziile pe care le facem zilnic si ar trebui sa fie prezenta si in discutiile despre religie, identitate sau feminism. Si pentru ca aceasta iluzie poate ca se va reduce, atunci inseamna ca ne vom cunoaste mai bine.

Cred ca sunt persoane care considera ca a-i atribui omului aceste conditionari biologice este o forma de reductionism, de reducere a lui la un stadiu anterior, ca in acest fel nu ii mai vedem complexitatea. Dar este exact invers. Legaturile dintre minte si corp, 200.000 de ani de evolutie compun o imagine mult mai complexa.

Ma astept ca receptivitatea la un astfel de subiect sa fie minima din partea celor ce cred puternic in creationism, in ideea ca suntem creati de un anumit zeu si ca nici macar nu am parcurs, ca specie, drumul de la primate la omul modern. Fata de aceste persoane am zambetul si intelegerea pe care le are parintele in fata copilului care il asteapta pe Mos Craciun sau care e suparat ca nu a venit 🙂

Nu stiu ce dovezi poti aduce unei persoane care nu accepta niciun fel de dovada, sper doar ca acestea sa nu-si suprime indoielile si curiozitatea.

Interdependenta minte-corp si procesul de evolutie sunt cu mult mai fascinante decat orice poveste ce presupune un zeu si munca acestuia de 6 zile.

Mi-ar placea sa aveti intrebari pe aceasta tema.

Postarile vor fi pe pagina de Facebook:

https://www.facebook.com/pages/Psiholog-Costin-Jelea/363602620420653?fref=ts

Reclame