De ce sunt mamele atat de speciale?

Am dat share mai demult unui post (il pun din nou, in comment, pentru ca este fascinant) care prezenta conflictul dintre mama si embrion. Embrionul incearca sa obtina cat mai multe resurse pentru a se dezvolta, in timp ce organismul mamei incearca sa se apere punand niste limite si incercand sa pastreze resurse si pentru propria viata.

La inceput, organismul mamei analizeaza daca embrionul este suficient de puternic incat sa fie pastrat, dat fiind faptul ca, daca organismul decide sa il pastreze, va trebui sa investeasca foarte mult (substante hranitoare, energie, timp, resurse).

„When scientists tried to gestate mice outside the womb, they expected the embryos to wither, deprived of the surface that had evolved to nurture them. To their shock they found instead that – implanted in the brain, testis or eye of a mouse – the embryo went wild. Placental cells rampaged through surrounding tissues, slaughtering everything in their path as they hunted for arteries to sate their thirst for nutrients.”

Apoi a venit commentul unei mamici tinere care spunea „doar atat au inteles ei din aceasta experienta?”. Presupun ca prin acest comment a incercat sa transmita cat de minunata este experienta de a fi mama. Si cine ar putea sa o contrazica? Eu, unul, cu siguranta nu cred altceva.

Dar in acelasi timp in care in plan psihologic experienta este traita intr-un mod cat se poate de pozitiv (desi mai exista cate un dezechilibru emotional firesc) la nivel biologic lucrurile nu stau chiar asa. Intre embrion si mama are loc o lupta crancena pentru resurse, lupta care uneori chiar duce la boli ale mamei. Cercetatorii spun chiar ca „It’s no accident that many of the same genes active in embryonic development have been implicated in cancer”.

Ai o anumita experienta emotionala (si sociala) atunci cand bei o sticla de vin, dar corpul tau nu o traieste in mod necesar ca pe un lucru bun (unii neuroni nu mai apuca dimineata).

Ceea ce vreau sa transmit este ca avem nevoie de o atentie constanta care sa nu ne permita confuzia intre ceea ce se intampla in mod obiectiv (lupta pe resurse dintre mama si embrion, hormonii, genele si momentul activarii lor sunt cat se poate de reale) si interpretarea noastra fata de acel fapt (o suma de credinte datorate mediului social, cultural si asa mai departe).

De ce sunt mamele atat de speciale? Pai.. psihologia ne-a explicat deja de ce, la fel si mediul cultural.

Dar mai avem si planul biologic, cel pe care, chit ca ne place sau nu, am construit totul.

Ambele articole, aici:

http://aeon.co/magazine/science/pregnancy-is-a-battleground-between-mother-father-and-baby/

https://www.psychologytoday.com/blog/homo-consumericus/201505/why-mothers-are-so-special

  • Write a comment…
Reclame