Regretabil.

Cred ca este complet regretabil faptul ca unii psihologi evita sa abordeze teme sensibile si controversate asa cum sunt homofobia, rasismul, egalitatea intre sexe sau credintele irationale pe care le gasim in orice religie. Este dezamagitor.

Mi se pare evident faptul ca pe undeva tine de datoria fiecarui psiholog sa problematizeze, sa lanseze discutii deschise pe aceste teme care isi pun amprenta intr-un mod distructiv asupra societatii. Convingerile, atitudinile, fricile, comportamentele sunt, prin definitie, teritoriul psihologiei. In seama cui sa le lasam? In seama pilotilor, inginerilor, oamenilor de publicitate, profesorilor? Nu este si datoria noastra, a psihologilor, care intelegem mecanismele mintii umane sa vorbim despre ele?

Mi se pare rusinos, chiar, faptul ca in timp ce sunt ziaristi, politicieni sau scriitori care duc aceasta lupta buna si o fac chiar cu riscul de a fi asasinati, exista psihologi care evita aceasta lupta din cauza unor pierderi marunte: teama de a pierde clienti sau alte costuri sociale**

**este ceea ce se intampla SI atunci cand te opresti sa dai mancare sau bani unui om al strazii intr-o intersectie aglomerata in care multi oameni te privesc: vrei sa ii oferi banii sau mancarea, da, dar sa pleci apoi repede. Adica vrei sa fii vazut doar in prezenta a ceea ce este frumos si acceptat social. Lucru de neacceptat la un psiholog!

Reclame