Ce le-aș spune studenților din primul an interesați să devină consilieri psihologici sau psihoterapeuți.

 

  1. Desi aproape ca toti va doriti sa ajungeti psihoterapeuti si sa ajutati oamenii, poate ca 20%* dintre voi veti ajunge sa fiti in continuare interesati de consiliere dupa absolvire. Cred ca in jur de 10%* dintre voi veti avea clienti si veti fi interesati pe termen lung de consiliere.

 

  1. Nu va lasati impresionati doar de formarile si diplomele unora. Veti intalni si psihologi care tin workshopuri de „terapie cu ingeri” care sustin ca iti imbunatatesc relatia cu ingerul pazitor, care isi pun rujul preferat pe blogul de psihologie, care cred ca homosexualitatea este o boala sau care nu au nicio idee sau expresie originala, fiind in continuare captivi ideilor figurilor importante din formarea lor.

 

  1. Fiti pregatiti sa renuntati la multe iluzii si teorii care astazi vi se par corecte, exacte si cuprinzatoare.

 

  1. Psihologia nu explica tot, sunt suficiente lucruri in lumea asta care scapa predictiei si analizei psihologice si asta e bine.

 

  1. Nu totul se „intampla pentru un motiv”, nu totul are Sens, dar exista si random si coincidente. Nu mi se pare deloc paradoxal ca Universul ar fi mai „sarac” daca n-ar avea aceasta capacitate de a permite si randomul, ba din contra.

 

  1. Problemele adultului nu tin intotdeauna de copilarie. Nici pe departe.

 

  1. Cauta sa te indepartezi de unele idei ale profesorilor pe care ii admiri: indeajuns incat sa-ti gasesti propriul stil si propria perspectiva. O sa-ti fie greu si o sa te intrebi cum sa contrazici tu un terapeut cu zeci de ani de experienta, dar se poate.

 

  1. Cunoaste-ti vulnerabilitatile, o sa-ti permita sa stii cand esti in pericolul de a-ti directiona clientul si care iti sunt limitele.

 

  1. Veti avea nevoie si de un alt job, nu o sa traiti din consiliere la inceput. Tind sa cred ca un job diferit de domeniul psihologiei aduce un anumit echilibru (si nu ma refer la bani).

 

10. Acordati atentie statisticii si neuropsihologiei. Cunoasteti si ideile altor orientari pe care nu le indragiti.

 

11. Fiti pregatiti pentru ideea ca nu va veti „iubi” si accepta in mod egal clientii. Chiar si parintii au preferinte vis-à-vis de copii. Formarea nu va stinge raspunsul emotional, subiectivitatea si preferintele, dar va permite sa vi le cunoasteti mai bine.

 

12. Cautati analogii pentru dinamica psihologica a mintii noastre in fizica, biologie, medicina, electronica.. Unde le gasiti fiecare 🙂

 

13.  Acceptati o cerere pentru consiliere/dezvoltare personala, daca va simtiti sufficient de pregatiti chiar daca nu aveti inca formarea finalizata. Rugati-va profesorii sa va ajute cu un feedback (pe cei receptivi). Spuneti-i clientului ca nu v-ati terminat formarea si folositi-va de intervizare.

 

14.  De fapt nu iubiti toti oamenii asa cum probabil credeti acum. Aceasta iubirea are nevoie sa fie “testata” si o sa va dati seama de dimensiunea iubirii voastre fata de alti oameni cand veti fi in fata unei persoane aflata in contrast puternic cu valorile si preferintele voastre.

 

 

*aceste cifre nu au o statistica in spate, sunt estimari personale.

Anunțuri