„- How come girls know about sex before boys do? – Because they have to.”

As vrea sa dezvolt putin un post trecut (pe pagina de Facebook), unul legat de psihologia evolutionista, care desi contine putine cuvinte spune foarte multe:

„- how come girls know about sex before boys do?
– because they have to.”

True Detective, HBO.

Ma atrage foarte mult psihologia evolutionista pentru ca reuseste sa impace psihologia cu evolutionismul, neurostiintele si biologia.

Iar intr-o stiinta cum este psihologia, in care obiectele nu sunt concrete, deci exista un nivel mare de subiectivitate, este nemaipomenit cand reusesti sa vezi cum un fenomen are sens (acelasi sens) privit din perspective/discipline diferite. Este ca si cum primesti dovezi din mai multe directii.

Orice orientare psihologica si orice psiholog care ignora interdependenta biologie-psihologie se afla, cum imi place mie sa zic, pe arătură! Este ca atunci cand incerci sa estimezi distanta unui obiect sau profunzimea unui spatiu privind doar cu un ochi.

Fetele isi dezvolta mult mai repede decat baietii abilitatile sociale. Pubertatea apare mai devreme la fete decat la baieti.

O femeie ovuleaza doar aproximativ 300 de ovule de-a lungul vietii ei. Un barbat elibereaza intre 200-500 milioane de spermatozoizi la o singura ejaculare.

O femeie nu poate elibera mai mult de un ovul pe luna. Un barbat, intr-o luna… ma rog, ai inteles ideea.

Daca ai 300 de lei vei fi intotdeauna mai atent spre ce ii indrepti, vei fi selectiv, vei stabili prioritati, vei fi reticent si vei avea nevoie de unele asigurari sau argumente inainte de a-i investi. Cu atat mai mult cu cat timp de 9 luni acea investitie va face parte din tine.

Daca un barbat fecundeaza un ovul, poate sa faca acest lucru si peste cateva ore. Costurile sunt minime pentru corpul lui si nici de risc de depresie postpartum n-am auzit. O femeie insarcinata va purta sarcina 9 luni, va fi mai vulnerabila, corpul ei va hrani copilul, va suporta o scadere semnificativa de calciu, pierdere de par, o perioada nu va putea lucra (deci ii poate diminua autonomia). Astea sunt motivele pentru care o femeie are nevoie de mai mult timp si trebuie sa fie pregatita, inaintea unui barbat, pentru a sti pe cine sa aleaga si fata de cine sa-si arate vulnerabilitatile (ah, ce romantic sunt).

Este momentul in care trebuie subliniat faptul ca diferentele de natura biologica dintre femei si barbati se manifesta in mod necesar si la nivel psihologic.

Este firesc ca o femeie sa aiba nevoie de asigurari constante, de atentie, de confirmari. Chiar daca nu este insarcinata aceste predispozitii exista in mintea ei si o fac mai atenta. Este firesc ca ea sa fie selectiva fata de atentia mai multor barbati, sa aleaga. Este firesc ca ea sa spuna, cel putin la inceput, de cateva ori “Nu”. Este firesc ca un barbat sa insiste si sa fie stabil si constant fata de ea.

Daca ai un punct de vedere despre feminism, tine cont de biologie. Este absurd sa pui accent doar pe conditionari culturale, in conditiile in care corpul si mintea noastra s-au format in zeci de mii de ani iar unele formatiuni neuronale ne-au ramas aproape neschimbate.

(Toate aceste nevoi, predispozitii sau informatii nu anuleaza, dupa cum vedem, nota romantica/sentimentala a relatiilor. Si nici conditionarile sociale/culturale. E vorba de a intelege mai bine cum functionam si de ce avem unele nevoi)

Anunțuri