Jung, totusi actual?

„This suggests that experiences/information are somehow transferred from the brain into the genome, allowing them to be passed on to later generations.”

Jung vorbea despre inconstientul colectiv in urma cu 70 de ani, adica facea distinctia dintre continuturi psihice personale si acele continuturi psihice pe care le mostenim si sunt cumva comune.

Inca ii mai sunt contestate unele idei, dar uite ca vin unele descoperiri de genetica si epigenetica si le mai confirma.

In secolul 19 Ignaz Philipp Semmelweis sustinea ca inainte de operatie chirurgii ar trebui sa se spele pe maini, intuind existenta unor microorganisme ( deci fara sa aiba dovezi, dar folosindu-se totusi de statistica). Comunitatea stiintifica de atunci s-a simtit chiar ofensata de o astfel de idee.

Vad de multe ori cum oamenii simt nevoia de „aprobare” din partea unor studii pentru a-si da voie sa accepte o idee, in afara cadrului academic.

Asta imi aduce aminte de experimentul in care o persoana aplica socuri electrice din ce in ce mai mari unei alte persoane, pana cand aceasta striga dupa ajutor sau lesina, doar pentru ca asa ii spunea o alta persoana imbracata intr-un halat (semn al autoritatii).

Propun un studiu care sa demonstreze un lucru evident: ca evolutia unei plante depinde, printre altele, de calitatea solului in care isi are radacinile si de mediul in care se dezvolta. Poti inlocui oricand „planta” cu „copil” si „sol” cu „linia transgenerationala”.

Nu subestimez valoarea acestor cercetari si munca investita. Este intotdeauna mai bine sa stii cum anume se desfasoara un fenomen. Dar poate ca unele persoane ar mai scapa de atitudinea de misionar atunci cand isi promoveaza ideile.

http://www.sciencegymnasium.com/2014/01/scientists-have-found-that-memories-may.html

Anunțuri