Util, daca vrei sa mergi la psiholog.

Daca nu ai mai fost la psiholog si vrei sa mergi sau daca ai fost, dar ai renuntat dupa prima sedinta, acest text iti poate fi util.

Vorbeam cu o prietena intr-o zi despre cum ar vrea sa fie un psiholog la care sa mearga. Si mi-a spus ca i-ar placea ca psihologul sa fie barbat, mai in varsta cu cativa ani, eventual sa aiba barba si sa se simta usor dominata de el (in privinta experientei si cumva a prezentei lui).

Apoi am intrebat-o, intentionat, cum ar vrea sa fie un barbat pe care sa il cunoasca si cu care sa aiba o relatie. Bineinteles ca am zambit amandoi pentru ca imaginea psihologului la care s-ar duce si cea a barbatului pe care ar vrea sa il cunoasca erau aproape identice.

TOTI clientii proiecteaza in psiholog imaginea unei persoane importante pentru ei, unele calitati sau conflicte (unele neconstientizate). Analiza acestor proiectii este uneori materia prima din care clientul, in urma lucrului cu psihologul, obtine constientizarile si apoi schimbarile de care are nevoie. Dar ca asta sa fie posibil, clientul trebuie sa se deschida si sa comunice (cand vin aici ma simt de parca…; am senzatia ca semeni mult cu cineva si asta ma face sa ma gandesc ca…; atunci cand ti-am povestit m-am simtit neinteles; cred ca am nevoie ca in unele momente sa conduci mai mult dialogul).

Problema este ca unii clienti iau decizia de a nu mai veni a doua oara la acelasi psiholog chiar de la prima sedinta.

Este adevarat ca relatia psiholog-client nu poate fi eficienta daca clientul simte, in mod repetat, ca nu se poate deschide fata de psiholog sau ca nu este inteles. Dar exista o diferenta intre incompatibilitate si lipsa de deschidere a clientului.

Unii clienti isi imagineaza ca psihologul e la un pas de a le citi mintea. Aceasta asteptare cred ca este o ramasita de cand eram micuti, eram centrul lumii, si unele nevoi ne erau satisfacute fara sa fie nevoie sa le comunicam (asteptare care se manifesta si in relatiile de cuplu).

Iata si concluzia unor studii: „ between 20 and 57 percent of therapy clients do not return after their initial session. Another 37 to 45 percent only attend therapy a total of two times.”

Spun ca este o problema pentru ca:

– aceasta decizie este luata foarte repede (in mai putin de 50 minute) si nici macar un psiholog, cu toate cunostintele lui, nu poate cunoaste o persoana in mai putin de o ora. Ma intreb cate minute acorda cineva deciziei de a alege un model de frigider

– sunt convins ca ar fi multe cazuri in care cei doi ar putea sa lucreze bine, daca ar fi clarificate unele asteptari, iluzii sau proiectii (psihologul este aproape intotdeauna atent la acestea, clientul e posibil sa nu stie ca ele exista).

– clientul nu isi pune suficiente intrebari incat sa-si reduca confuzia dintre preferintele din viata de zi cu zi si cele pe care le aduce in intalnirea cu psihologul. Nu vad de ce psihologul trebuie sa fie un model de masculinitate sau de feminitate, mai ales ca un client trebuie sa isi dezvolte aceasta parte a identitatii sale in mod independent de cea a psihologului.

Foarte rar un client refuza psihologul, dupa o prima intalnire, avand ca motiv pregatirea sa profesionala (cum ar putea clientul sa o cunoasca in doar cateva minute?). Motivul esential al deciziei unui client de a nu mai veni este unul de natura emotionala. Tocmai de aceea este nevoie de clarificari, deci de dialog. Daca iti imaginezi ca intuitia ta este suficienta inseamna ca nu ai citit prea mult despre proiectii si biasuri.

Este posibil sa ai foarte mult de castigat daca perspectiva ta asupra unor lucruri e diferita de cea a psihologului. Si pana la urma asta e unul dintre motivele pentru care mergi la psiholog: pentru o alta perspectiva, nu doar sa iti fie confirmate ideile. Stiu ca nu este usor, dar merita si el sinceritatea ta. Iar el nu este acolo, si nici tu, ca sa vorbiti doar despre lucruri placute. Ii poti spune psihologului „nu stiu de ce, dar am senzatia ca esti nesigur in legatura cu aceasta tema. Ai trecut si tu prin experienta asta? Ce crezi acum, dupa ce a trecut? Am senzatia ca nu intelegi aceasta experienta prin care trec sau ca o subestimezi”.

Sfatul meu este sa ii spui psihologului tau atunci cand te gandesti sa nu mai vii la el. Si orice alt lucru care tine de relatia voastra.

http://www.psychotherapy.net/article/therapy-failure

Anunțuri