Prejudecati, creierul reptilian si sarpele de casa.

„You know how they say how there’s no more racism.. you know since Obama got elected.. We got a black president, there’s no more racism.. bullshit! They don’t say nigger anymore, they just say „we’re not hiring”.. Translation: nigger!”

Prejudecatile si credintele irationale o duc in continuare destul de bine. Asta se intampla pentru ca ele sunt expresii ale unor mecanisme foarte vechi din mintea noastra. Avem in continuare in creierul nostru formatiuni similare cu cele prezente in creierul altor animale (creierul nostru reptilian este prima formatiune care primeste informatiile din mediu). Este evident faptul ca, din moment ce aceste formatiuni exista in creierul nostru, ele nu sunt pasive si isi exercita influenta in acord cu natura si rolul lor.

Prezenta prejudecatilor si a credintele irationale se explica prin faptul ca au avut un rol esential in supravietuirea noastra. Acestea erau solutii rapide in fata unei amenintari sau a unei situatii necunoscute. La acel nivel de evolutie era nevoie sa reactionezi rapid in fata unui pradator sau a unui membru al altui trib (baza neuropsihologica a rasismului). Aceste reactii de aparare erau asa de importante incat s-au transmis in lipsa experientei imediate, deci pe cale genetica, ca dovada fiind frica atat de intalnita fata de serpi sau paianjeni.

Mai apoi oamenii au intarit aceste frici sau predispozitii si le-au „fructificat” (comertul cu sclavi).

Prejudecatile o duc bine si cand vine vorba de psihologi si psihologie. Se mai crede inca ca la psiholog vin cei cu probleme mentale. De fapt aceste persoane merg la psihiatru si au tratament medicamentos. Aproape toate persoanele care vin la psiholog sunt persoane complet functionale, care au joburi, au prieteni si au relatii.

Cred ca, in mentalul romanesc cel putin, animalul care poate fi asociat cel mai usor cu un psiholog este sarpele de casa (natrix natrix).

Cand eram mic, bunica mea imi spunea ca fiecare casa are un sarpe (casa este un simbol des intalnit pentru Eu, nu pentru Inconstient), ca acesta pazeste casa sau un obiect de valoare ingropat sub casa (daca casa este Eul, sub casa ar fi partea neconstientizata, deci poate un potential nefructificat) si ca aparitia lui prevesteste ceva neplacut (pai, chiar, la psiholog nu mergi cand esti complet multumit de tine).

Bunica imi mai spunea si ca e pacat sa omori sarpele casei, chiar daca e neplacut sa il vezi sau te sperie.

Intr-adevar, sunt foarte, foarte, foarte putini psihologi care merita asta  🙂

1526499_507483569365890_1902161407_n

Anunțuri