SEDIMENTÁ vb. I. refl. A se așeza

Pentru ce trebuie sa fie pregatit mereu un parinte? Pentru ideea ca copilul pe care il creste, pe masura ce se va dezvolta, se va diferentia de el, de convingerile sale si ca in final copilul va pleca. Parintele trebuie sa dea tot ce are mai bun stiind ca la un moment copilul va pleca.

Ei bine, pentru acelasi lucru trebuie sa se pregateasca si partenerii aflati intr-o relatie cu o persoana mai putin matura decat ei. Nu mai stiu unde citisem ca persoanele insuficient de mature emotional isi folosesc relatiile de cuplu ca pe o consiliere psihologica (intr-un mod inconstient). Cred ca este o afirmatie prea puternica, macar pentru faptul ca ar presupune intentie si un plan, tot la nivel inconstient.

Indiferent de cata intelegere, rabdare, dragoste si timp vei investi intr-o relatie de acest tip, sunt sanse foarte mari ca acest partener sa nu fie capabil inca de angajament, sa se indeparteze emotional si apoi sa plece. In multe cazuri nici nu are suficienta importanta ca primeste tot ce are nevoie, el/ea isi va dori pur si simplu altceva.

Acest lucru se intampla pentru ca, asemenea copiilor, ei au inca nevoie:

– sa isi testeze capacitatile („sunt in stare sa cuceresc acea persoana? Sunt atragator? Cum stau cu masculinitatea/feminitatea mea?”);
– sa exploreze;
– sa isi dea seama de prioritatile pe care le au (cand ai prioritati in mod necesar apare si ideea de renuntari si de sacrificii, calitati de care putini sunt capabili, cu atat mai putin copiii care pur si simplu isi doresc);
– sa isi clarifice convingerile pe care le au despre lume si despre viata;
– sa se cunoasca mai bine (o nevoie care ni se impune cumva de catre personalitatea noastra, nu trebuie neaparat sa fim constienti de aceasta).

O relatie de durata poate fi sustinuta doar de catre persoanele suficient de constiente de sine, constiente de valorile personale, capabile de sacrificiu si cu trasaturi de personalitate suficient de sedimentate. Nu degeaba rata divorturilor este mai mica in randul persoanelor care se casatoresc la o varsta ceva mai mare.

Imi aduc aminte de mesajul de pe unele automate de plata a facturilor: Atentie, acest automat nu va returneaza restul 😉

Anunțuri