Despre vise.

Am avut o perioada in care incepusem sa cred mai putin in analiza viselor si in importanta semnalelor pe care le transmit ele. Asta s-a intamplat si pentru ca urmarisem mai multe documentare si materiale in centrul carora erau neurostiintele si psihologia evolutionista. Psihologia in forma ei traditionala a trebuit sa faca loc noilor descoperiri, lucru care era inevitabil. Unii psihologi inca mai apara un teritoriu pe care nu vor sa-l imparta cu orientarile si perspectivele noi. Alt motiv a fost faptul ca imi imaginam ca daca un vis este important pentru personalitatea noastra, pentru conflictele si lucrurile care ne preocupa, atunci ele trebuie sa aduca ceva complet nou in Constient, atunci cand te trezesti, ti-l amintesti si il analizezi.

Ma gandeam ca visele, odata analizate, ar trebui sa aduca aproape intotdeauna un moment de „uau! La asta nu m-am gandit!” si apoi sa faciliteze cumva si o schimbare concreta, in comportament sau in perspectivele noastre.

Evident ca n-am gandit suficient.

Visele au rostul de a echilibra unilateralitatea noastra din Constient. Daca in viata de zi cu zi ai un punct de vedere intarit in exces, un comportament, o atitudine sau o pozitie care te impiedica sa vezi si alta perspectiva, de care ai nevoie, visele te avertizeaza de aceasta rigiditate.

Este ca si cum visul ti-ar spune „bine, dar vezi ca mai exista si partea asta a lucrurilor pe care, din obisnuinta si rutina zilnica, nu o vezi. Nu ti-ar fi de folos, nu te-ar echilibra cumva sa o iei in considerare?”.

Visele informeaza, chiar avertizeaza atunci cand e cazul (asa cum sunt unele vise care se repeta). Dar a ne astepta de la acestea sa aduca, singure, schimbari mari este ca si cum te-ai astepta de la un fumator sa renunte doar pentru ca pe pachet scrie „fumatul ucide”.

Din pacate visele sunt si greu de analizat, asa ca nu primesc suficienta atentie din partea noastra. Avem senzatia de multe ori ca ele sunt un nonsens. Dar asa cum emotiile tale, asteptarile sau fricile sunt vii, la fel sunt si visele. Visele isi au sursa in lucrurile care ne preocupa, constient sau nu, si nu sunt elemente aleatorii.

Cand incerci sa-ti analizezi un vis trebuie sa fii atent la esenta relatiilor sau tranzactiilor psihologice. Nu la detalii si la forma nerealista pe care o poate avea contextul actiunii trebuie sa fim atenti. Poate ca ai visat ca iti ceri mii de scuze unei vanzatoare de unde iti cumperi cafeaua. Tranzactia psihologica este pozitia morala fata de o persoana. Adus in realitate poate fi vorba de o situatie in care tu ai gresit fata de cineva sau cineva a gresit fata de tine si tu nu ai facut nimic in privinta asta.

Un alt exemplu. Poate ca visezi ca vorbesti cu o persoana necunoscuta. Prima idee poate ca va fi: „de ce sa dau atentie unui dialog cu un necunoscut?”. Doar ca de foarte multe ori persoanele importante pentru noi sau cele care reprezinta o situatie conflictuala sunt deghizate sau inlocuite. Daca ai o perioada in care te certi cu iubitul este posibil ca in vis acel conflict (nu cearta in sine, dar tema psihologica a conflictului) sa fie reprezentat de o alta situatie. Sau in locul iubitului sa fie un necunoscut sau un coleg de munca.

Odata extrase temele esentiale, relatiile si emotiile predominante dintr-un vis, poti sa faci o analogie cu situatiile care te preocupa in acea perioada sau chiar de mai mult timp.

Eu cred ca visele fac aceste „inlocuiri” din doua motive. Primul motiv tine de natura lumii din care vin acestea, o lume diferita de cea a Constientului nostru. Al doilea motiv vine din faptul ca uneori este nevoie sa fie pacalita cenzura constientului nostru (daca ti-ai notat un vis si il vei reciti dupa o vreme o sa ai surprize foarte mari!). Avem momente in care nu vrem sa ne amintim ceva neplacut (un defect sau o greseala) si in acelasi mod functioneaza si cenzura constientului.

Trebuie spus faptul ca nu toate visele sunt importante pentru personalitatea noastra. Unele vise sunt determinate de senzatiile viscerale, de calitatea somnului sau pur si simplu de elemente care au facut o impresie puternica in acea zi sau in perioada recenta.

Ce e absolut clar este faptul ca nu exista simboluri generale, valabile pentru toate persoanele. Ideea ca daca visezi Moartea sau un taur reprezinta acelasi lucru in fiecare vis pentru fiecare persoana este stupida, asa cum este si horoscopul de la stirile de dimineata („scorpionii au planuri de casatorie”. Serios? Toti? Si cei casatoriti deja? Si copiii?). Cineva care viseaza Moartea poate ca are nevoie sa se gandeasca la lipsa de vitalitate sau din contra, la faptul ca investeste prea multi timp si energie intr-o zona a vietii sale si lasa sa moara unele idei, inclinatii sau planuri. Sau poate ca acea persoana are nevoie sa puna lucrurile in ordine cu o persoana importanta care nu mai are mult de trait (nu stiu sigur Lori, urmeaza sa vorbim cand ne vedem : )  ).

Unele vise nu au sens decat daca sunt interpretate in legatura unele cu altele, asa cum un serial dezvaluie ceva nou si se creeaza un alt sens odata cu fiecare episod.

Pentru ca nu imi place sa imi ascund defectele si ma includ aproape de fiecare data atunci cand fac observatii sau critici, as vrea sa dau exemplul unui vis pe care l-am avut de curand.

Eram cu o prietena care era incantata de o oglinda. Am luat oglinda si m-am uitat la ea. Era ciobita si mica (cu defecte!). Ma intrebam de ce e asa de incantata de ea si i-am spus ca ii pot da eu o alta oglinda mai mare care sa arate mai bine. Asta a fost tot visul. Nu au fost emotii speciale, nici o intriga complicata.

Ce elemente sunt esentiale in acest vis? Prezenta si interactiunea mea cu o femeie si oglinda. Oglinda este importanta pentru ca te reflecta exact asa cum arati. Prietena din vis nu este o persoana suficient de importanta pentru mine incat sa imi apara intr-un vis semnificativ. Faptul ca nu au fost trairi semnificative fata de ea (nici in vis si nici in realitate) confirma acest lucru. Deci ea reprezenta o alta persoana importanta pentru mine. Oglinda arata faptul ca visul este mai mult despre mine. Dar nu-mi zice de bine. Este ca si cum visul mi-ar spune „in relatia ta cu o femeie ai nevoie sa te uiti mai mult la tine, sa fii atent la trasaturile/faptele tale”. Odata ce am facut analogia cu realitatea lucrurile au fost clare. Am un conflict cu o persoana careia i-am reprosat unele lucruri. Asta nu inseamna ca au fost critici nejustificate. Dar visul vorbeste despre moderatie si restabilirea unui echilibru, asa cum fac toate visele: „poate ca ai dreptate, dar ia vezi care a fost partea ta de responsabilitate. Acum ca iti sunt clare greselile ei, oare care au fost si care sunt greselile tale?”.

Anunțuri