„Idle hands are the devil’s tools”

Americanii au un proverb: idle hands are the devil’s tools.

Din punct de vedere psihologic, atat la nivelul personalitatii cat si la nivelul unei comunitati, „the devil” nu poate sa fie decat dezorganizarea, stagnarea sau regresul, haosul sau distrugerea (asa cum, tot din punct de vedere strict psihologic, Dumnezeu reprezinta ordinea, unificarea, efortul si toate actiunile puse in slujba valorilor pozitive).

Ce ne spune acest proverb vazut din perspectiva psihologica? Faptul ca energia noastra psihica, nefolosita, nu doar ca nu dispare fara a lasa urme, dar ca are potentialul de a se transforma in ceva negativ pentru personalitatea (si comunitatea) noastra.

Energia noastra mentala neutilizata sau neinvestita intr-o activitate potrivita pentru fiecare (adusa in acest fel in Constient) se intoarce in incostient unde alimenteaza, trezeste sau amplifica trasaturile noastre infantile, fobiile, conflictele inconstiente si ne face sa acordam prea multa atentie trecutului.

Daca esti psiholog si ai un client in aceasta situatie, lucrul cel mai nepotrivit ar fi sa ii spui „tu ai nevoie de activitate”. Ce poti sa faci este sa iti indrepti atentia spre ce anume il blocheaza in a se implica intr-o activitate potrivita pentru el. Si mai poti incerca, putin cate putin, sa il faci constient de preferintele, calitatile si abilitatile lui. In momentul in care va fi constient de acestea va avea mai multa incredere in sine, ii vor fi clare obiectivele personale si va fi mai activ in a le obtine.

Reclame