Cum te cert cand iti vreau binele ?

Sa ne gandim la urmatoarea situatie: ai un copil, un partener sau un prieten care de foarte multe ori ia decizii, are unele convingeri sau comportamente care nu ii fac bine sau nu fac bine relatiei voastre. Din acest motiv esti preocupat. Simti nevoia sa ii atragi atentia, cu atat mai mult daca se intampla des. O sa fiu si optimist si o sa imi imaginez ca ai diferentiat deja intre preferintele tale, adica nevoile tale personale si nevoile acelei persoane sau ale relatiei voastre.

Poate ca la fel de des se intampla ca observatiile tale sa nu aiba un efect pozitiv sau chiar acea persoana sa se revolte desi ii vrei binele. Complicata situatie: cu cat ii arati mai mult ce nu face bine, cu atat mentine acele atitudini sau pur si simplu nu le schimba.

Cum faci ? In primul rand nu trebuie sa iti mai pui problema de a aduce o schimbare la celalalt. Acest obiectiv trebuie sa il lasi pe locul doi. Primul lucru de care trebuie sa te ocupi este distanta care a aparut intre voi. Atat timp cat nu micsorezi acea distanta, nu poti ajunge la el. Si daca el nu te lasa sa te apropii, nu va accepta si poate ca nici macar nu se va gandi sa aduca o schimbare. Daca tot esti preocupat ar fi bine sa incepi prin a te gandi cand a inceput sa creasca distanta dintre voi si prin ce lucruri ai contribuit si tu la acea distanta.

In privinta observatiilor sau criticilor pe care i le aduci trebuie sa tii cont de un lucru esential: ele trebuie sa fie echilibrate printr-o comunicare pozitiva ! (sa ii vorbesti si de calitatile sale, de momentele in care a luat decizii bune, despre trasaturile sau gesturile care iti plac la acesta si care sunt frumoase sau valoroase).

Stiu ca pare paradoxal, dar atunci cand vrei sa faci observatii, pe o perioada mai mare, cuvintele bune si complimentele trebuie sa fie cu mult superioare criticilor ! Cu atat mai mult daca esti un parinte si vrei sa aduci unele schimbari pozitive in comportamentul copilului !

In cazul in care comunicarea ta contine doar critici si nu este suficient de pozitiva (desi ii vrei binele !) celalalt se va simti fie ca puiul de urs (amenintat, coplesit, speriat si se va retrage, adica se va indeparta de tine) fie care ursul cel mare (se va revolta prin tot felul de comportamente, va deveni agresiv si din nou se va indeparta de tine).

(aceasta rezistenta impotriva schimbarilor cerute de alte persoane este un mecanism cu o varsta de mii de ani, strans legat de modul in care s-a format identitatea noastra si de cel mai mare castig al omului: constienta)

Image

http://www.goodtherapy.org/therapy-for-parenting.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Pareto_principle

foto: http://www.flickr.com/photos/scatterbrainsj/6953278537/

 

 

Anunțuri