The hedonic treadmill (suntem uneori ca un magar care are un morcov in fata)

  Aceasta teorie vorbeste despre tendinta oamenilor de a reveni la un nivel constant de fericire, in ciuda evenimentelor pozitive sau negative prin care trec. Este o veste buna daca esti fericit in mod constant (si daca nu te bucuri de viata in mod constant cum e ?)

  In urma unor studii psihologii au observat ca dupa ce in vietile noastre apare un nivel semnificativ de bucurie sau de tristete, de castiguri sau de pierderi, in timp noi tindem sa ne adaptam acelor evenimente si sa revenim la un nivel constant (evenimente bune sau rele, si ce ciudat suna „adaptarea la evenimentele fericite). Nivelul constant de Well-Being se pare ca depinde de tipul de temperament pe care il avem (temperamentul fiind innascut).

  Aceasta teorie nu sustine faptul ca in urma unor evenimente fericite sau a unei dezvoltari pe mai multe planuri, nivelul constant si subiectiv de fericire nu suporta modificari. Cu alte cuvinte, daca reusesc sa ma dezvolt pe acele planuri semnificative, importante, pe care mi le doresc imi pot creste nivelul de fericire, doar ca poate ajunge din nou constant, dar pe un nivel superior (ca o spirala ascendenta cu mici pauze ?)

  Aceasta teorie te poate face mai atent in momentele in care trebuie sa iei decizii majore, cand una dintre variante iti pare mai atragatoare si te gandesti ca iti va fi mult mai bine: sa pleci din tara cu gandul la un alt job, sa fii intr-o relatie cu o (alta) persoana sau sa parasesti pe cineva, sa iti schimbi domeniul de activitate, sa iti doresti mai multi bani desi esti la un nivel mai mult decat confortabil in planul asta, sa faci un copil (mi-am adus aminte de un studiu despre care am scris si care spunea ca a avea un copil nu te face mai fericit, ba din contra).

  Ca intotdeauna, este esential sa ne cunoastem suficient de bine incat sa stim ce ne face fericiti pe termen lung, ce ne aduce satisfactie si ce ne implica personalitatea in cat mai multe dimensiuni si intr-un mod natural (motivatia intrinseca).

Bazele teoriei au fost puse in 1971 de catre  P. Brickman si D. T. Campbell.

http://positiveemotions.gr/library_files/F/Fujita_Diener_Life_2005.pdf

Reclame