Esti fractal cu mine, sunt fractal cu tine !

Te-ai gandit ca poate asa sunt toate lucrurile din lumea asta, o parte dintr-un fractal ? Sigur ca te-ai gandit, la cat de „bombardati” suntem de citate despre spiritualitate. Dar cum isi gaseste loc aceasta idee de conexiune in munca unui psiholog ? Psihologia unei persoane nu trebuie separata niciodata de mediul social, cultural si de mostenirile istorice ale grupului din care aceasta face parte.

Apar insighturi utile mai ales atunci cand facem o analogie intre modul in care apar, se transforma sau dispar anumite miscari culturale, ideologice sau chiar tendinte din politica internationala si transformarile prin care trece personalitatea fiecarei persoane. Ma gandesc la Evul Mediu, Renastere, conservatorism, liberalism, a fi de dreapta sau de stanga. Aceste miscari sunt expresia concreta a unor nevoi ale oamenilor (e adevarat ca nu mereu ne iese bine, dar e un proces lung).

Primavara Araba nu iti seamana putin cu nevoia de individuatie ? Adica de a avea libertatea de a spune, de a sustine si de a dezvolta ceea ce este valoros pentru tine, dar nu dauneaza altuia ? Trasaturile esentiale ale acestor transformari sociale le poti gasi in personalitatea fiecarei persoane, in „concentratii” diferite. Exact cum se intampla la fractali.

Asa ca un psiholog, avand in fata un client, se poate intreba: prin ce experienta a trecut aceasta persoana ? De ce experienta are nevoie? Ce experiente evita ?Image

Anunțuri