Sistemul neuronilor oglinda

Vederea raului aprinde raul in suflet” a spus C.G. Jung intr-un text referitor la Germania din Al Doilea Razboi Mondial. E doar un citat care imi place si poate ca prin analogie mi-a adus aminte de sistemul neuronilor oglinda.

Importanta acestei descoperiri a fost fie contestata fie comparata cu descoperirea si intelegerea ADN-ului. Un motiv ar fi faptul ca acesti neuroni au fost implicati in evolutia umana si au asigurat un salt brusc, in urma cu 40.000 de ani, in folosirea uneltelor, in dezvoltarea limbajului, in dezvoltarea sociala si culturala.

Prima observatie a acestor neuroni a fost facuta de Giacomo Rizzolatti si echipa sa. Acestia au implantat electrozi in cortexul premotor din creierul unor maimute (macaci). Neurologii au observat ca acesti neuroni declansau impulsuri electrice in momentul in care maimutele efectuau miscari pentru a se hrani. Intelegerea importantei acestei descoperiri a venit odata cu observarea faptului ca aceiasi neuroni sunt activati nu doar cand maimuta avea miscarile necesare pentru a se hrani, dar si cand ea doar privea miscarile facute de o alta maimuta, tot pentru a se hrani. De aici si termenul “oglinda”, asociat cu denumirea lor.

In prezent, neuronii oglinda sunt in mijlocul discutiilor legate de autism, schizofrenie, empatie, theory of mind (despre care am scris in alt post) si dezvoltarea limbajului.

Sunt neuroni oglinda care declanseaza impulsuri electrice in creierul nostru atunci cand privim pe cineva ca este atins, cand privim miscarile altora, dar si neuroni care se activeaza in empatie (asa cum explica neurologul V.S. Ramachandran si testele efectuate de Christian Keysers). Daca privesti o persoana care are o rana si sangereaza vei avea o anumita expresie faciala si unele emotii in acord cu aceasta situatie (nu si psihopatii al caror creier functioneaza in unele zone putin altfel).

Cercetarile de imagistica au aratat ca in timp ce observam starea emotionala a altor persoane, sunt activate aceleasi structuri neuronale care sunt activate atunci cand traim noi insine emotiile respective.

In materialele cu continut pornografic se pare ca pacaleste creierul, astfel incat acesta proceseaza informatia vizuala primita drept experienta sexuala si nu doar ca perceptie vizuala.

Ne putem gandi la neuronii oglinda ca oferind oamenilor un fel de „wireless”, adica capacitatea de a se conecta cu altii (dar nu la un nivel constient) incat sa invete (invatarea prin imitatie), sa inteleaga si sa ajute (prin empatie) si sa inteleaga intentia din spatele unor gesturi fizice. Doar ca nu este o conexiune directa, ci una mediata de propria experienta. Neuronii oglinda fac posibila cunoasterea perspectivei celuilalt. Totusi, dupa cum putem vedea in jurul nostru, acest sistem neuronal nu ne impiedica sa ignoram pe cineva care sufera sau mai rau, sa ii facem pe altii sa sufere. Schimbarile mari vin greu si in pasi mici, dar acest mecanism pe care il avem in creierul nostru (deci si in psihologia noastra) nu a aparut intamplator. Cred doar ca e una dintre achizitiile pe care le-am dobandit in timp si care ne va permite sa ajungem la niveluri din ce in ce mai inalte de evolutie.

Dincolo de functia evolutiva a acestei arii neuronale, descoperirea si rolul sistemului neuronilor oglinda pot fi interpretate ca un indicator al modului in care devenim din ce in ce mai conectati, fie ca este vorba de indivizi, grupari sau la o scara mai mare, organizatii si societati.

Descoperirea neuronilor oglinda a avut efecte insemnate si in disputa dintre darwinism si lamarckism.

Ceea ce unele orientari spirituale sustin de mii de ani, faptul ca suntem conectati, este demonstrat acum pe un anumit nivel, de neurostiinte.

Un clip video foarte interesant care descrie neuronii oglinda aici:

si aici:

Linkuri:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/21028974/
http://www.descopera.ro/dnews/5131681-grant-de-1-milion-de-euro-pentru-studiul-neuronilor-oglinda
http://www.lastampa.it/_web/cmstp/tmplrubriche/scienza/grubrica.asp?ID_blog=38&ID_articolo=1532&ID_sezione=243&sezione
http://www.psychologicalscience.org/observer/getArticle.cfm?id=2167

Anunțuri


-

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s