Pentru iubitorii de teste (si atat)

Pe realitatea.net acum cateva saptamani am citit o stire. Nu mai gasesc linkul. Spunea ca a fost demonstrat experimental ca nu exista cazuri de oameni rapiti de extraterestrii. Uau ! Mi-am zis ca trebuie sa citesc din moment ce avea tonul ala categoric. Mai aparea si cuvantul „experimental” deci promitea putina rigoare. Cum au „testat” „baietii” ca nu exista aceste cazuri de rapiri ? Au luat cativa subiecti (cateva persoane) si prin intermediul unor impulsuri electrice le-au stimulat anumite zone corticale. In timpul stimularii subiectii au „perceput” imagini cu alte fiinte care ii rapesc, controleaza, testeaza si nu mai stiu ce. Buuun. Daca iti pun degetul pe ochi si apas usor de cateva ori la rand, vei percepe cateva forme si unele culori vagi. Daca iei unele droguri sigur vei avea tot felul de experiente: sunetele vor fi colorate, vei simti ca poti opri timpul sau ca poti trece prin pereti. Ce se intampla cand iti revii ? Mai bine faci un dus si putin curat prin casa.

In aceeasi categorie de „rigoare” experimentala intra si afirmatiile (ca sa nu generalizez si sa zic „persoanele”): „nu exista Dumnezeu”, „nu exista extraterestrii”, „nu exista nimic dupa viata asta”.

Iti place sau nu, nu ai cum sa cunosti in mod sigur, adica experimental, in mod obiectiv, acele realitati psihologice (sunt realitati pentru ca au efecte in psihologia noastra, nu spun ca sunt reale in mod concret, obiectiv, identic pentru toate persoanele si cu aceleasi efecte posibile asa cum de exemplu este o piatra).

Iar daca te incanta propria rigoare stiintifica si totusi sustii ca nu exista nu stiu ce entitate metafizica, te sabotezi singur. Nu a fost nimeni „dincolo”, sa se intoarca sa ne spuna exact ce a gasit (partea amuzanta e ca nici nu stiu cati am crede o relatare ca asta). Nu a fost nimeni prin toate galaxiile si universurile paralele posibile (nu mai zic de string theory si m theory) incat sa se uita dupa fiecare planeta, crater sau luna, sa se intoarca si sa zica: „bai chiar nu e nimeni”.

Printre altele, testele trebuie sa fie corelate cu bunul simt.

Anunțuri


-

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s