Pe Facebook.

Pe Facebook am șters de la ”friends” câteva persoane pentru că erau mereu ironici, criticau și subliniau orice este prost, slab, lipsit de bun gust (din perspectiva lor) dar fără să echilibreze prin a posta ceva pozitiv. Se întâmpla zilnic. De ce atâta critică când pe lângă asta ar putea fi promovat și ceea ce este pozitiv?

Critica unui element negativ te pune în contact cu acel lucru pe care îl disprețuiești sau care te irită. Ce au polițiștii și criminalii în comun? Sunt expuși, nu în mod egal, aceluiași conținut violent.

Ți s-a întâmplat sau ai văzut persoane care urmăresc o emisiune sau telenovelă doar pentru a comenta cât de îngrozitoare sau josnică e? Păi în tot timpul în care acea persoană urmărește acel material se expune, se lasă atins. Nu vreau să sune a contaminare, vreau doar să vorbesc din perspectivă psihologică. Este ca și când ai purta o haină mizerabilă, pe pielea ta, doar ca să arăți cât de urâtă e. Este exact același lucru.

Într-o masură, oricât de dificil ar fi să acceptăm, avem o parte în noi asemănătoare cu materialul pe care îl privim. Mie de exemplu îmi plac foarte mult filmele și scenele de război, preferință care spune ceva despre agresivitatea mea (stai liniștit, toți o avem doar că o folosim diferit). Nu zic că nu e nevoie de critică și de o luare de poziție împotriva unui lucru negativ. Dar când apare la cineva cu o frecvență mare cred că are nevoie de puțin echilibru. Știm cu toții câtă lipsă de valoare ne înconjoară. Nu mai e nevoie să subliniăm asta continuu. Și dacă tot te preocupă valoarea, dar iei partea criticii în acest demers, în loc de „e praf filmul ăla”, „uite ce proști/corupți sunt ăia” nu ar fi cel puțin la fel de bine să promovezi ceva? Admiri un om: arată-l, promovează-l.

Și știi de ce se întâmplă? În parte din cauză că este mult mai ușor să critici, să distrugi, să găsești defecte. Doar că făcând doar asta nu devii mai deștept și nici mai cult. Poți cunoaște mai mult atunci când construiești: o ipoteză, o perspectivă, o imagine.

Dacă stai să te gândești cât material se strânge pe net, pentru ce tip de material ai opta? Se strâng două grămezi în față: un bună, frumoasă, alta urâtă. La care vrei să adaugi ceva?

Adu-i în atenție, scoate la lumină, valorizează, răspândește.

Anunțuri


-

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s